3 tips om te overleven in de natuur

Altijd al een keertje willen overleven in de natuur? Door de natuur in te trekken ontsnap je even aan de waan van de dag. Voordat je een tijd in de wildernis wilt bivakkeren moet je je eigen wel goed voorbereiden. Als je immers faalt om te voorbereiden kan je eigenlijk voorbereiden om te falen. Hieronder staan daarom 3 tips om te overleven in de natuur.

Tip 1: Kies een geschikte schuilplaats

Indien je echt zonder een tent wilt overleven moet je een goede schuilplaats kiezen. Een goede schuilplaats bouw je met takken, stenen en ander materiaal. Een idee is om een schuilplaats te maken onder een afgekapte boom. Hier kun je takken tegenaan stapelen. De kleine kiertjes waar regen doorheen gaat dicht je met bijvoorbeeld mos en gras. Slaap verder niet op de koude grond, maar kies bijvoorbeeld voor een warmtedeken. Wil echt zonder spullen overleven in de wildernis? Dan maak je een matras van gras, mos en kleine takjes.

Tip 2: Welke spullen neem ik mee?

Sommigen spullen zijn echt een must als je wilt overleven in de wildernis. Denk bijvoorbeeld aan een zaklantaarn, een GPS, aanstekers en een warmtedeken.

Gebruik een GPS in combinatie met een kaart. Op haast iedere kaart vind je een ‘GPS-grid’. Met behulp van een grid kan je bepalen waar je bent en waar je naartoe wilt. Als je een GPS voor het eerst gebruikt kan het best lastig zijn om de precieze locatie, oftewel ‘fix’ te bepalen. Voordat je de GPS gebruikt is het slim om vooraf naar de instellingen te kijken. Zo moet de kaartdatum refereren naar die van de GPS. Dit is vaak WGS84.

Tip 3: Water is 10x belangrijker dan voedsel

Uiteraard is naast een GPS (om te bepalen waar je bent) en een zaklantaarn (zodat je in de nacht ook je weg vindt) is het vinden van eten en drinken ontzettend belangrijk. Focus je wel voornamelijk op water. Je schuilplaats moet dicht in de buurt van het water zijn. Gebruik chloortabletten om ziektes te voorkomen.

Hieronder staan in het kort enkele tips die het overleven in de wildernis een stuk makkelijker maken. Door de tips op te volgen moet het goedkomen!