De geschiedenis van portofoons

De digitale portofoons vormen voor veel ondernemingen de basis binnen de interne communicatie. Portofoons, ook wel bekend als walkie talkies, kennen een lange geschiedenis. De voorvader van de portofoon was de twee-weg radio, die in 1907 uitgevonden werd. In de tussentijd is er veel veranderd en deze veranderingen gaan we stap voor stap bespreken in dit artikel. Hoe zag de portofoon van honderd jaar geleden eruit en van welke functionaliteiten zijn de moderne walkie talkies van deze tijd voorzien? Je leest het allemaal in dit artikel!

De uitvinding van de radio

In het begin van de 20e eeuw werd de radio uitgevonden. Het apparaat zag er destijds een stuk anders uit dan de radio die we vandaag de dag kennen. Al snel werden er plannen gemaakt om de radio kleiner en handzamer te maken. De eerste draadloze radio werd in 1937 gebouwd door Canadees Donald Hings. Deze woog in totaal 5.5 kilo. Je kunt dus wel nagaan dat het een hele onderneming was om je radio mee naar het werk te nemen. De techniek die achter de radio verscholen zat werd later ook gebruik om de eerste portofoon op de markt te brengen. 

 

Deze portofoon was een stuk kleiner en werd uitgevonden door Alfred J. Gross. Na de oorlog zette de ontwikkeling van de portofoon zich voort en gaandeweg werd de walkie talkie steeds draagbaarder en mobieler. In de jaren 50 en 60 betaalde je al gauw enkele honderden gulden voor een portofoon, wat destijds ontzettend veel geld was. Vandaag de dag kun je een portofoon voor recreatief gebruik al voor een paar euro aanschaffen. Wat een verschil!

De portofoon uit de jaren 90

Aan het einde van de 20e eeuw werd de walkie talkie door veel ondernemingen gebruikt. In eerste instantie was deze mobiele radio ontwikkeld voor militaire doeleinden, maar tegenwoordig wordt de portofoon ook veel gebruikt door ondernemingen en overheden. De meest bekende fabrikanten destijds waren Motorola, Entel en Nokia. 

Digitale portofoons van deze tijd

Naarmate steeds meer ondernemingen begonnen te groeien waren de portofoons zoals we deze vroeger kende al gauw beperkt in hun mogelijkheden. Gelukkig zijn er vandaag de dag digitale portofoons waarmee het bereik landelijk of zelfs internationaal is. Bovendien zijn de meeste moderne walkie talkies uitgerust met GPS tracking en komen storingen haast niet meer voor. De meeste digitale portofoons zijn gekoppeld aan een centrale meldkamer. Mocht je op zoek zijn naar digitale portofoons oplossingen dan raden we jou aan om voor een aanbieder met een eigen server te kiezen. Zo weet je zeker dat je altijd goed bereik hebt en weinig last van storingen zult hebben.