Wat zijn de voordelen van digitale portofoons?

Een portofoon, ook wel een walkietalkie genoemd, is een draagbaar toestel waarmee gecommuniceerd kan worden tussen meerdere personen. Denk bijvoorbeeld aan de communicatie tussen beveiligers, verkeersregelaars en medewerkers die binnen verschillende afdelingen actief zijn. Traditionele walkie talkies hebben vaak een beperkt bereik en beperkte mogelijkheden. In dit artikel beantwoorden leggen we het verschil tussen traditionele en digitale portofoons uit en de voordelen hiervan.


In het verleden leverde de traditionele portofoons vaak veel beperkingen op. Het bereik was vaak minimaal en daarnaast waren veel functionaliteiten die vandaag de dag beschikbaar zijn nog niet van toepassing. Sinds de digitale tijdperk zijn veel van deze beperkingen gelukkig opgelost, waardoor portofoons door veel bedrijven als onmisbaar worden beschouwd binnen de interne communicatie.

Een groter bereik

Bij traditionele portofoons komt het bereik vaak niet verder dan enkele honderden meters. Dit levert beperkingen op wanneer medewerkers op een langere afstand van elkaar verwijderd zijn. Bij digitale portofoons kent het bereik geen beperkingen. Zo is het zelfs mogelijk om iemand aan de andere kant van de wereld te bereiken. Dit maakt de digitale portofoons een interessante optie voor grote Internationale bedrijven. Zo is het mogelijk om zonder extra kosten contact op te nemen met medewerkers aan de andere kant van de wereld.   

Meerdere mogelijkheden

Doordat digitale portofoons op het net zijn aangesloten beschikken ze vaak over veel functionaliteiten. Bijvoorbeeld GPS tracking, een alarmfunctie, video streaming en landelijke of internationale dekking. Het aantal mogelijkheden en functionaliteiten verschilt per aanbieder. Elk toestel heeft namelijk haar eigen specificaties en voordelen. Neem bijvoorbeeld de portofoons van smartportofoon.nl. Deze walkie talkies hebben een bereik van 20.038 kilometer en alle gesprekken zijn versleuteld en beveiligd. Bovendien worden alle gesprekken opgeslagen, mocht het nodig zijn om ze opnieuw te luisteren. Bovendien maakt Smart Portofoon gebruik van eigen servers, waardoor je altijd gebruik maakt van een betrouwbare server en je dus niet druk hoeft te maken over technische storingen. 

Hoe werkt het?

Bij de meeste digitale portofoons aanbieders sluit je een abonnement af. De kosten van het abonnement hangen af van hoeveel portofoons je gebruik wilt maken, de vereisten voor het bereik en welke functionaliteiten je wel of niet nodig hebt. Zo worden er portofoon oplossingen op maat aangeboden.

 

Voordat je besluit met welke aanbieder je samen wilt werken is het slim om met meerdere aanbieders in gesprek te gaan, offertes aan te vragen en deze te vergelijken. Eveneens raden we jou aan om naar referenties te vragen. Door te netwerken met andere bedrijven kom je erachter welke systemen goed werken en welke knelpunten er zijn.